Portal » Forum   FAQ   Search  
Register  Login
Portal » Forum 206CC Forums 206CC General

Gear Selection Difficulty

Anything related to the 206CC

Gear Selection Difficulty

Postby ChrisOfBristol » Mon Mar 12, 2018 9:19 pm

My friend's 16V 1600cc 206cc has a gear selection problem. It sometimes works, but usually when I try to select 1st, 2nd or 4th it appears to go in but there is no drive. 3rd, 5th and reverse are OK.

The upper of the two short gear linkages is a little sloppy but not much. I have tried a cable tie on it to see if that fixes it. Not as a permanent solution ☺ but as a test. It doesn't help.

There are two levers on the gearbox, the upper one is worked by the long rod. Apart from rotating, the shaft this is on also slides up and down, is this right?

I would think that the most likely problem is the sloppy linkage, but I'm not sure and would like to be before buying and fitting parts. Could it be the selection mechanism inside the gearbox?
Last edited by ChrisOfBristol on Thu Mar 15, 2018 6:14 pm, edited 2 times in total.
2005/1587cc/16 valve/5 speed manual/2DNFUF
Posts: 5
Joined: Mon Nov 20, 2017 6:06 pm

Re: Gear Selection Difficulty

Postby Capncol » Tue Mar 13, 2018 10:42 pm

Sounds like a gearbox fault. There are 3 selector rails.
It may be something as simple as a broken roll pin.
Cheers Col.

206cc 1.6ltr (Wifes toy)
Mercedes ML (workhorse)
Corvette C3 (my toy)

When requesting help of a technical nature, please give as much detail of the fault as possible along with details of exact model, engine size & type, gearbox, year, mileage, and any relevant work carried out to try to solve the problem to help us help you.
Better still, put the details in your signature.
User avatar
Posts: 3482
Joined: Fri Nov 11, 2011 12:40 pm
Location: Reading & Southampton

Re: Gear Selection Difficulty

Postby ChrisOfBristol » Thu Mar 15, 2018 6:18 pm

After further experimentation, I find that I can only get 5th and reverse. The linkage seems to be OK, a bit of slop but less than 3mm. Using the gear lever or moving the linkages, 2nd, 3rd and 4th appear to engage but there is no drive, 1st doesn't appear to engage anything. I assume the vertical movement of the top lever is normal. I am beginning to think this problem is with selectors inside the gearbox.
2005/1587cc/16 valve/5 speed manual/2DNFUF
Posts: 5
Joined: Mon Nov 20, 2017 6:06 pm

Return to 206CC General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests