Portal » Forum   FAQ   Search  
Register  Login
Portal » Forum 206CC Forums problems Other

Anti polution error

All your other probs if any.

Anti polution error

Postby steve747 » Sat Jun 16, 2018 2:25 pm

Hi
my 1.6 16v 206cc 2002 seems to hesitate between gears, i do have a error code of P0121 which is the thottle sensor , can antone tell me if the thottle sensor is part of the Thottle body.
Could you tell me if i need to replace the whole thottle body? or there could any other things to check for this fault.


THANKS
Steve :big-grin:
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby IanL » Sat Jun 16, 2018 5:10 pm

I think that is the sensor, accelerator pedal - Part no 1920 X1 on my car, but it may be different on yours. Post the last eight digits of your VIN if you want the number for yours. I believe it attaches to the accelerator pedal.
IanL
 
Posts: 1010
Joined: Wed May 13, 2015 10:34 pm
Location: Jersey, Channel Islands

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Sat Jun 16, 2018 8:24 pm

Hi
Thanks for the quick reply, Wear will i find the VIN number?




Thanks :thumbs:
Steve
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby IanL » Sat Jun 16, 2018 11:12 pm

Mine is stamped into the metal frame of the boot opening. It is also shown on the V5 ("logbook").
IanL
 
Posts: 1010
Joined: Wed May 13, 2015 10:34 pm
Location: Jersey, Channel Islands

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Sun Jun 17, 2018 7:38 pm

Hi
My VIN number is42534014.
is the part im looking for on this link ,could check for me ..
https://www.ebay.co.uk/itm/253230771470 ... Track=true



Thanks
Steve
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby IanL » Sun Jun 17, 2018 9:29 pm

Part No 1920 X1 is the correct part for your car. I found one here: https://www.ebay.co.uk/itm/Capteur-position-papillon-daccelerateur-PEUGEOT-CITROEN-1920AK-1920X1-19209W/323186614714?hash=item4b3f6c61ba:g:v-YAAOSwpqRaw4Of.

The VDO numbers do agree, so it seems to be the same part.
IanL
 
Posts: 1010
Joined: Wed May 13, 2015 10:34 pm
Location: Jersey, Channel Islands

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Sun Jun 17, 2018 10:04 pm

HI Ian
Did you experience hesitation through the gears.
How do I remove this sensor.
YOU have been a great help thank
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby IanL » Sun Jun 17, 2018 11:14 pm

I have not had a problem with mine. I don't say your problem is that sensor, just that the throttle sensor you mentioned probably is the accelerator pedal sensor.

I think you unplug the electrical connector, undo the three bolts and remove the pedal, and then remove the sensor from the pedal.
IanL
 
Posts: 1010
Joined: Wed May 13, 2015 10:34 pm
Location: Jersey, Channel Islands

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Mon Jun 18, 2018 12:14 pm

Hi
Ian thanks for your help i will let you know if that was the problem..


Steve
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Mon Jun 18, 2018 6:12 pm

Hi
Had a good look under where the thottle is and there doesnt seem to be a TPS there..
attach photos..see what you think?





steve :mad:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby IanL » Mon Jun 18, 2018 11:30 pm

From the watermark, I assume that is a photo not of your car. It is probably of a early 206 with a cable operated throttle. Yours has an electrically-operated throttle, going by the VIN.

Here is an example: https://www.ebay.co.uk/itm/PEUGEOT-206-Accelerator-Pedal-Throttle-PSA-9647796780-BOSCH-0280752264-GTi-180/192492685449?hash=item2cd1754889:g:pqcAAOSwFShauKuf
IanL
 
Posts: 1010
Joined: Wed May 13, 2015 10:34 pm
Location: Jersey, Channel Islands

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Tue Jun 19, 2018 6:45 am

Hi
The watermark picture is exactly the same as the pedals are on mine..
i will attach my photo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Re: Anti polution error

Postby Capncol » Tue Jun 19, 2018 9:06 am

Yours will be cable operated. The sensor is either near the O/S wing or on the bulkhead. Get someone to press throttle and you will see it moving
Cheers Col.


206cc 1.6ltr (Wifes toy)
Mercedes ML (workhorse)
Corvette C3 (my toy)

When requesting help of a technical nature, please give as much detail of the fault as possible along with details of exact model, engine size & type, gearbox, year, mileage, and any relevant work carried out to try to solve the problem to help us help you.
Better still, put the details in your signature.
User avatar
Capncol
 
Posts: 3616
Joined: Fri Nov 11, 2011 12:40 pm
Location: Reading & Southampton

Re: Anti polution error

Postby IanL » Tue Jun 19, 2018 9:45 am

According to the Service Docs, there is a modification kit to do away with the cable control and fit the electrical pedal. I assumed that had been done. The Docs don't show the position of the sensor.
IanL
 
Posts: 1010
Joined: Wed May 13, 2015 10:34 pm
Location: Jersey, Channel Islands

Re: Anti polution error

Postby steve747 » Tue Jun 19, 2018 6:28 pm

Hi Guys
I would like to thank everyone for there help on this matter, i have managed to find the location of the FPS sensor , it is on the n/s beside the brake fluid reservoir.
Im guessing that the bracket i have to undo is under the wheel arch . and the sensor is behind the throttle cable connection ..i have attached photos incase this matter comes up again , bare in mind its on a 1.6 16 valve engine 2002..


Thanks Again
Steve :thumbs:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
steve747
 
Posts: 48
Joined: Sat Apr 23, 2016 7:59 pm

Next

Return to Other

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests