Portal » Forum   FAQ   Search  
Register  Login
Portal » Forum 206CC Forums problems Electrical

General problems with 206

Electrical 206CC problems

Postby rjn239 » Fri May 28, 2010 11:38 am

Seeing as I am new to the forum I just want to say hello to everyone before my post :),
I am hoping that some of you may be able to help me with some of my occuring problems with my 206.
Basically the first problem is the air bag light is always on and when i start the engine i get the annoying beep and the air bag warning light remains on, is there a common fix to this? Also my car doesn't alert me when I haven't got my seat belt on, should it do this? and could this be linked to the reason that the air bag light is on? if so how would i go about fixing such problem?
Furthermore the oil level gauge keeps flashing at me indicating a fault, is there a fix to this or any known common issues?
Thanks in advanced.
Ryan.
rjn239
 
Posts: 2
Joined: Fri May 28, 2010 11:34 am

Postby GrandadMonkey » Sat May 29, 2010 9:47 am

Hi Ryan,
Welcome to the forum. Its best to give as much info about your car as possible please. Year, model, mileage, petrol or diesel etc. Which model 206 have you got? How long have you owned it?
Ron
206CC 1.6 Allure Moonstone (fun)
Golf 2.0 TDI SE Estate Reflex Silver (practicality)
Dixie Chicks - Martie, Natalie, & Emily - such stars!
User avatar
GrandadMonkey
 
Posts: 2845
Joined: Thu May 04, 2006 8:00 am
Location: Leicestershire

Postby rjn239 » Sat May 29, 2010 1:36 pm

Thanks for your reply,
It is a Peugeot 206 Style 1.1 litre on a 03 plate running unleaded fuel. The milleage is near enough 46,000 and I have purchased the car second hand in February and previous to that it has had 2 other owners.
When I brought the car it came with the airbag fault and have read numerous articles on the internet that say something about a seatbelt pretensioner and an orange wire, however I can't seem to find any such thing, which is why I have turned to you for help :)
rjn239
 
Posts: 2
Joined: Fri May 28, 2010 11:34 am

Postby GrandadMonkey » Sun May 30, 2010 2:27 am

Sorry Ryan, I'm only familiar with the 206cc, not with your car. I've had the air bag stay on in our 206cc and a bit of waggling of the wires under the drivers seat has normally sorted iy - not very technical. There could of course be a real problem with the air-bag but I don't know how you would diagnose this.

The oil level gauge problem would indicate a faulty oil level/temperature sensor if you are sure your oil level and temperature is correct. I presume you've checked the dipstick? The sensor on your car is fitted on the front side of the cylinder block adjacent to the oil filter housing. Replacement is just a matter of disconnecting the wiring, unscrewing the switch from the block and replacing it with a new one, ensuring that any sealing washer is in good condition or replaced at the same time. Access is probably easiest from underneath the car. Be prepared for oil spillage.

I don't know whether your car has seat belt warnings.
Ron
206CC 1.6 Allure Moonstone (fun)
Golf 2.0 TDI SE Estate Reflex Silver (practicality)
Dixie Chicks - Martie, Natalie, & Emily - such stars!
User avatar
GrandadMonkey
 
Posts: 2845
Joined: Thu May 04, 2006 8:00 am
Location: Leicestershire

Postby cheekee » Sun May 30, 2010 9:27 pm

I know this may sound silly but on the 206 cc, the oil guage keeps flashing when the oil levels are getting low.

Please dont take offence, but have you checked the oil level using the disptick test.
Last edited by cheekee on Sun May 30, 2010 9:27 pm, edited 1 time in total.
User avatar
cheekee
 
Posts: 147
Joined: Wed Aug 12, 2009 3:13 pm

Postby 52nd of February » Thu Jun 10, 2010 1:05 am

rjn239 wrote:Seeing as I am new to the forum I just want to say hello to everyone before my post :),
I am hoping that some of you may be able to help me with some of my occuring problems with my 206.
Basically the first problem is the air bag light is always on and when i start the engine i get the annoying beep and the air bag warning light remains on, is there a common fix to this? Also my car doesn't alert me when I haven't got my seat belt on, should it do this? and could this be linked to the reason that the air bag light is on? if so how would i go about fixing such problem?
Furthermore the oil level gauge keeps flashing at me indicating a fault, is there a fix to this or any known common issues?
Thanks in advanced.
Ryan.

Hi Ryan,

I'm sorry this is a little late, hope you still see it!

My 206CC had this EXACT problem soon after I bought it - the problem was totally rectified with a new battery. I took it to the dealer and they ran diagnostics on it (basically, plugged a laptop in and charged me $75 :censored: ). They explained to me that because the battery power was so low, the alternator was kicking in to try and boost voltage, which caused a 'spike' in the voltage. This voltage spike is very damaging to ECU's in the car, and triggers what the dealer called "phantom faults" - certain ECU's throw up a fault that the main ECU does not register.

Long story short - try a brand new battery (and possibly an ECU reset by the dealer - they had to reset mine too)


I've never had the problem since.
Hope this helps!

As for the seatbelt warning not coming on, I'm not sure, may be because it displays "AIRBAG FAULT" instead, mine seems to display only one warning when switched on - for instance if I have low petrol (quite regularly lol) and havent put my seatbelt on yet, it will display "FUEL LEVEL LOW" and thats it but I haven't paid that close attention... ?
2004 Aegean Blue with matching black and blue trim
4sp tiptronic
Chrome rollover bars
16 inch ROH International rims - It's my first car!
:)
User avatar
52nd of February
 
Posts: 314
Joined: Sun Oct 18, 2009 11:06 am
Location: Surfers Paradise (Gold Coast), Qld/Northern Rivers, NSW Australia


Return to Electrical

Who is online

Users browsing this forum: amorido and 1 guest